imageRókusi csomópont
imageA projekt bemutatása

imageTudta-e, hogy
  • az omnibusz szó a „voiture omnibus” (kocsi mindenkinek) kifejezésből származik?


  • a Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt 20 elemből áll, és a teljes közösségi közlekedési hálózat megújul a fejlesztéseknek köszönhetően?

Szeptember elejére befejeződő építkezések Szegeden

2011. augusztus 30.

 

Szeged, 2011. augusztus 30. – Idén párhuzamosan zajlik a 4-es villamosvonal felújítása, a 2-es villamosvonal kiépítése, a Belvárosi híd újszegedi hídfőjében fekvő csomópont átépítése, az 1-es villamosvonal belvárosi szakaszának felújítása és az Indóház tér rekonstrukciója. A kivitelezők a megrendelő város kérésére igyekeznek – a tanévkezdéssel megnövekvő forgalomra tekintettel – mielőbb visszaadni a közlekedőknek a csomópontokat.

Szeptember elejére befejeződő építkezések 

Tanévkezdésre, azaz szeptember 1-jére, csütörtökre teljes egészében elkészül a 4-es villamosvonal rekonstrukciója. Teljes vonalon jár a 3, 3F, 4 jelzésű villamos. Szeptember 30-án, kedden átadják a Glattfelder téri és József Attila sugárúti közutakat és járdákat. A Glattfelder téri csomópontban közös megálló épült a villamosok és buszok számára. A sugárútról balra kanyarodva elérhető a Tisza-part. A körúton végig tömegközlekedési sáv fut; a Dózsa György utcánál és a Takaréktár utcánál lehet keresztezni a vágányokat. A Dózsa György utcai kereszteződésben jelzőlámpa helyett védősziget segíti majd a balra kanyarodókat és a gyalogosok közlekedését.

Szeptember 1-jén, csütörtökön visszaadják a forgalomnak a Belvárosi híd újszegedi hídfőjében fekvő csomópontot. Elkészülnek a csomópont útépítési munkálatai, szeptemberben befejeződik a padkarendezés, a járda- és korlátépítés. A liget két oldalán külön buszsáv létesült: a Székely sor közepén a sportcsarnoktól a hídfőig, a Népkert sor közepén pedig a Jankovics utcától a hídfőig. A Belvárosi híd irányában középre került két megálló: a Népkert soron a „Liget Vendéglő” megálló, a Torontál térnél pedig a megállót szigetszerűen elválasztották az autóktól, és ide vonták össze a Székely sori és a Vedres utcai megállókat. A kerékpárosok önálló sávjai változatlanul megmaradtak. A tömegközlekedést előnyben részesítő jelzőlámpák hangolását a következő ütemben végzi a kivitelező.

Szeptember 5-étől, hétfőtől járható lesz a Széchenyi tér északi oldala és a Vörösmarty utca, valamint a bíróság előtt, a Wesselényi utcáig ismét használhatók lesznek a parkolók. Az 1-es villamosvonal felújítása ütemezetten halad; a belvárosi szakaszon a felújításnak decemberre kell befejeződnie.

Szeptember 10-ére, szombatra elkészül az 1-es villamosvonal garanciális javítása a Kossuth Lajos sugárút Párizsi körúti és Damjanich utcai kereszteződésében.

Továbbra is forgalomkorlátozás érvényes

Továbbra is forgalomkorlátozásra érvényes az 1-es villamosvonal felújítása miatt. A Híd utca és a Kelemen utca kereszteződésében félpályás útlezárás mellett haladhat a forgalom. A jelzőlámpák nem működnek. A belváros felé közlekedő 5, 7, 9, 19 jelzésű trolibuszok megállója átmenetileg a Széchenyi téri buszmegállóban marad.

A tervek szerint decemberig lezárva marad a Zrínyi és a Kelemen utca. A villamosok helyett 1V jelzésű pótlóbuszok viszik az utasokat az Anna-kút és Szeged pályaudvar között. A járat kerülőúton közlekedik. Kimarad a Széchenyi tér, a Somogyi utca és az Aradi vértanúk tere megálló. Helyette az Anna-kút, a Centrum Áruház, a Dugonics tér, a Honvéd tér és az SZTK Rendelő megállóhelyen lehet felszállni. Az autóforgalom is terelőúton közlekedik. Átmenetileg az Oskola utca kétirányú, a Nagy Jenő utca Tisza Lajos körút–Feketesas utca közötti szakasza az autóforgalom számára egyirányú, a Somogyi utca pedig mindkét irányból zsákutca. Az egyirányú Kígyó és Jókai utca menetiránya megfordult. A Belvárosi hídra az Aradi vértanúk teréről a Tisza Lajos körút–Kígyó utca–Kiss Menyhért utca–Nagy Jenő utca–Híd utca útvonalon juthat el a forgalom. Újszegedről a Belvárosi hídon át a Stefánia-Vörösmarty utca, illetve a Széchenyi tér-Nagy Jenő utca felé haladhat a forgalom. A Tisza Lajos körút Aradi vértanúk terét érintő szakaszán vágányépítés miatt félpályán haladhat a forgalom. A beruházás várhatóan év végére készül el. 

Folytatódik a garanciális javítás is a Kossuth Lajos sugárúton. A villamosok változatlanul közlekednek, az autóbuszok a korábbi megállóikat használják, a sugárút szélén állnak meg. A Rókusi csomópontban is folyik a javítás előreláthatólag szeptember végéig; a burkolat- és prizmahibák elhárításának idejére kikapcsolták a jelzőlámpákat; a csomópontban a körforgalomban érvényes KRESZ-szabályok szerint kell közlekedni. Minden irányból egy-egy sávon lehet behajtani a körforgalomba, ahol egy sávon lehet közlekedni, és ugyancsak egy-egy sávon lehet majd kihajtani a csomópontból.

Kérjük, közlekedjenek figyelmesen!

 

Forgalmi változások

Péntektől garanciális javítás a jelzőlámpás körforgalomban >>

Az őszi iskolaszünetben, október 24. és november 2. között a kivitelező garanciálisan javítja a burkolatba épített világító fényeket a Kossuth L. sgt.-Vásárhelyi Pál utcai jelzőlámpás körforgalomban. A javítás alatt a jelzőlámpák nem működnek, egysávos körforgalmi rend lesz érvényben. Kérjük az autósokat, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek a körforgalomban, különös tekintettel a villamosra!

2014. október 21.

Június 16-tól javítják a Kossuth Lajos sugárúti tömegközlekedési sáv burkolathibáit >>

Szeged, június 10. – Június 16-tól az 1-es villamosvonal Kossuth Lajos sugárúti szakaszán vágányzónán belüli útburkolati javítások kezdődnek, amely során a tömegközlekedés rendje ideiglenesen megváltozik. A garanciális javítás keretében zajló munkálatok várhatóan augusztus elejéig tartanak majd. Kérjük, közlekedjenek figyelmesen!

2014. június 12.
Hírek

Meghívó Szeged új tömegközlekedési térképeinek sajtóbemutatójára >>

Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt sajtótájékoztatójára Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt keretében elkészült Szeged aktuális tömegközlekedési térképe hagyományos és sematikus változatban is.

2015. november 02.

SAJTÓKÖZLEMÉNY 10. 07 >>

LEZÁRULT A NAGYPROJEKT

Szeged, október 7. – A Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt 2008 nyarán kezdődött és most sikeresen zárul. A projekt szakmai tartalmát teljes mértékben sikerült megvalósítani, sőt az eredeti célkitűzésekhez képest több mint egy milliárd forint értékben többletberuházások is megvalósultak.

2015. október 28.

SAJTÓKÖZLEMÉNY 09. 30 >>

ÜZEMBIZTONSÁGOT NÖVELŐ, KIEGÉSZÍTŐ BERUHÁZÁSOK VALÓSULTAK MEG

Szeged, szeptember 30. – A Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt keretében üzembiztonságot növelő, kiegészítő beruházások valósultak meg a 13 új járműből álló trolibuszflotta leszállítása óta eltelt időszakban, egyrészt a projekt maradék pénzforrásainak felhasználásával, másrészt a Kormány által jóváhagyott többlettámogatási összegből.

2015. október 28.