imageRókusi csomópont
imageA projekt bemutatása

imageTudta-e, hogy
  • a Rókusi csomópontba belépés után a közel 5 méter széles sávok követését programozottan működő dinamikus prizmasor segíti?

  • a Rókusi csomópontban a gépjárművek soha nem keresztezik egymás vagy a villamosok útját, ezzel csökken a balesetveszély kockázata?

  • a járművek érkezésének adatai mobiltelefonról és internetről is elérhetőek lesznek?

Beindul a közlekedés az új 10-es trolibuszvonalon

2013. december 20.

 

Szeged, 2013. december 20. – Beindul a forgalom pénteken 15.58 órakor az új 10-es trolibuszvonalon. Üzemzárásig a tarjáni Víztorony tér és a Klinikák végállomás között közlekedő járaton ingyenes az utazás. A vonalat az új szegedi troliflotta prototípusa avatja fel, a többi 12 jármű folyamatosan áll forgalomba.

Pénteken beindul a közlekedés az új szegedi 10-es trolibuszvonalon. A 15 órakor kezdődő ünnepségen dr. Botka László Szeged Megyei Jogú Város polgármestere mond avatóbeszédet. Az első járat ezt követően 15.58 órakor indul el. A Klinikák végállomásról 16.21 órakor indul vissza. Az új vonalon üzemzárásig a közlekedés ingyenes. Pénteken a 10-es autóbuszvonalon az autóbuszok üzemzárásig még közlekednek, majd december 21-én szombaton üzemkezdettől az autóbuszvonal megszűnik.

A 10-es trolibuszjárat módosított és meghosszabbított útvonalon közlekedik (ezt a mellékelt térkép mutatja). Az új járat a József Attila sugárút–Glattfelder tér szakaszt nem érinti, helyette a Brüsszeli körút–Csongrádi sugárút–Szent István tér–Vidra utca útvonalon közlekedik. A trolibuszok emellett a Honvéd teret közvetlenül nem érintik, helyette a Tisza Lajos körúton az Aradi vértanúk tere érintésével a Klinikákig közlekednek.

Az új trolivonalat az új szegedi troliflotta prototípusa avatja fel. A jármű november közepén típusbizonyítványt kapott és műszaki vizsgát tett. Összesen 13 alacsonypadlós trolibusz beszerzésére kerül sor, amelyek folyamatosan állnak majd forgalomba. A trolibusz a legfejlettebb városi tömegközlekedési jármű légszennyezés, zaj- és rezgéskibocsátás tekintetében, új, csendes, gyors és környezetbarát jármű.

A 10-es trolivonal kiépítése a Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt része. Kivitelezője a Szeged SV 2009 konzorcium volt – tagja a Siemens Zrt. és a VIV Zrt. –, mely nettó 3 milliárd forint értékben vállalta, hogy meghosszabbítja a 8-as trolibusz vonalát, kiépíti az új tarjáni 10-es trolibusz vonalat, valamint korszerűsíti és bővíti a kötött pályás tömegközlekedési hálózat áramátalakító állomásait, optikai kábelhálózatát, utastájékoztatási pontjainak tápellátását.

A 13 új, alacsonypadlós trolibuszt 2011 januárjában rendelte meg a város a tendernyertes Ikarus–Skoda Konzorciumtól egyenként 800 ezer eurós (nagyjából 228 millió forint) áron. A cégtársulás tagjai: a székesfehérvári Magyar Trolibusz Kft. és a csehországi Plzen városában működő Skoda Electric a. s. A Ikarus-Skoda Tr187-es troli prototípus gyártása 2013 márciusában kezdődött. A prototípus július 31-én érkezett Szegedre. A jármű kategóriájában a legmagasabb színvonalat képviseli; 100 százalékban alacsonypadlós, csuklós, 18,75 méter hosszú, 2,55 méter széles és 124 utast szállítanak. Klímaberendezés működik a vezetőfülkében és az utastérben is. A trolik önjárók, azaz meghibásodás vagy áramszünet esetén akár 7 kilométert is képesek megtenni felső vezeték nélkül, a legkorszerűbb lítiumionos akkumulátorok segítségével. A szegediek szavazatai alapján az új járművek színe piros.

 

Forgalmi változások

Péntektől garanciális javítás a jelzőlámpás körforgalomban >>

Az őszi iskolaszünetben, október 24. és november 2. között a kivitelező garanciálisan javítja a burkolatba épített világító fényeket a Kossuth L. sgt.-Vásárhelyi Pál utcai jelzőlámpás körforgalomban. A javítás alatt a jelzőlámpák nem működnek, egysávos körforgalmi rend lesz érvényben. Kérjük az autósokat, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek a körforgalomban, különös tekintettel a villamosra!

2014. október 21.

Június 16-tól javítják a Kossuth Lajos sugárúti tömegközlekedési sáv burkolathibáit >>

Szeged, június 10. – Június 16-tól az 1-es villamosvonal Kossuth Lajos sugárúti szakaszán vágányzónán belüli útburkolati javítások kezdődnek, amely során a tömegközlekedés rendje ideiglenesen megváltozik. A garanciális javítás keretében zajló munkálatok várhatóan augusztus elejéig tartanak majd. Kérjük, közlekedjenek figyelmesen!

2014. június 12.
Hírek

Meghívó Szeged új tömegközlekedési térképeinek sajtóbemutatójára >>

Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt sajtótájékoztatójára Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt keretében elkészült Szeged aktuális tömegközlekedési térképe hagyományos és sematikus változatban is.

2015. november 02.

SAJTÓKÖZLEMÉNY 10. 07 >>

LEZÁRULT A NAGYPROJEKT

Szeged, október 7. – A Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt 2008 nyarán kezdődött és most sikeresen zárul. A projekt szakmai tartalmát teljes mértékben sikerült megvalósítani, sőt az eredeti célkitűzésekhez képest több mint egy milliárd forint értékben többletberuházások is megvalósultak.

2015. október 28.

SAJTÓKÖZLEMÉNY 09. 30 >>

ÜZEMBIZTONSÁGOT NÖVELŐ, KIEGÉSZÍTŐ BERUHÁZÁSOK VALÓSULTAK MEG

Szeged, szeptember 30. – A Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt keretében üzembiztonságot növelő, kiegészítő beruházások valósultak meg a 13 új járműből álló trolibuszflotta leszállítása óta eltelt időszakban, egyrészt a projekt maradék pénzforrásainak felhasználásával, másrészt a Kormány által jóváhagyott többlettámogatási összegből.

2015. október 28.