imageRókusi csomópont
imageA projekt bemutatása

imageTudta-e, hogy
  • a járművek érkezésének adatai mobiltelefonról és internetről is elérhetőek lesznek?

  • az energiaellátó hálózathoz szükséges áramellátó kábelek kiépítésével lehetővé válik a nagyobb áramfelvételű és sebességű járművek használata?

  • az elektromos tömegközlekedés fejlesztési projekt keretében a megállóhelyeket úgy alakítják ki, hogy a mozgássérültek is akadálymentesen, rámpán keresztül közelíthessék meg?

Troli váltja a 10-es buszt

2010. február 15.

2010. 02. 15.

Szeged - Szeged megszokott 10-es buszjáratán trolibusz viszi majd az utasokat, ha jövőre megérkeznek a vadonatúj járművek. Megszűnik a megálló a Novotelnél és a Honvéd téri végállomása is – lesz viszont 5 új megállója a klinikák és iskolák felé.

Troli váltja fel az egyik legrégebbi és legforgalmasabb buszjáratot Szegeden, a 10-es számút. A buszközlekedés a tarjáni lakóteleppel egyidős, nagyjából negyvenéves. Naponta közel 7000-en szállnak fel rá, ezzel második a 11 ezer utast szállító 2-es busz mögött. Több helyen látni, hogy a 10-es útvonalát kötött pályásra alakítják. A szegedi elektromos tömegközlekedési nagyprojektnek ez a trolivonal is része, a napokban a Szilléri sugárúton állították a felsővezeték-tartó oszlopokat. A munka nyárra elkészül felsővezetékekkel, trafóállomásokkal együtt.

A hosszú 10-es vonal 4500 méteresre bővül. A 10-es troli tarjáni végállomása változatlanul a Víztorony téren lesz; onnan a nagykörútig az eddig megszokott útvonalon jár. Változik viszont, hogy a nagykörútról nem a József Attila sugárútra, hanem a Csongrádi sugárútra kanyarodik le a belváros felé. Ez azt jelenti, hogy egy megállója megszűnik: a Novotelnél. A Csongrádi sugárúton a 10-es rácsatlakozik a 8-as troli vonalára, és a Szent István téren keresztül megy ki a Tisza Lajos körútra.

8-as tavasszal

A 8-as trolivonal bővítését és a 10-es trolivonal kiépítését több trafóállomással együtt – a Szeged SV Konzorcium végzi 3 milliárd forint értékben. Tagjai: a Siemens Zrt. és a VIV Zrt. A 8-as troli a tervek szerint tavasszal váltja fel a mostani trolipótló járatokat.

Megírtuk: a 8-as troli vonala is bővül. Így tehát a 8-as és a 10-es troli a Dugonics tér után egy hurkot ír le, és a klinikákat megkerülve fordul meg. Öt megállóban áll meg. A Tisza Lajos körúton a Honvéd téri templomnál és a Gödör étterem előtt, a Semmelweis utcában lesz a végállomása, onnan a Markovits és a Vitéz utcán át megy el a Szentháromság utcára, a Ságvári-gimnáziumhoz, és visszakanyarodva a Tisza Lajos körútra megáll az Assam teaháznál. Lényeges változás lesz tehát, hogy megszűnik a 10-es közismert Honvéd téri végállomása, helyette a kiskörúti megállóban lehet felszállni.

Miért és mikortól?

Mi az értelme, hogy trolira cserélik a buszt? – A környezet védelme – tudtuk meg Tapasztó Sándortól, a nagyprojektet irányító Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektigazgatójától. Mikortól jár tényleg troli a buszok helyett? Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester elmondta: ha megérkezik a nagyprojektben vásárolt 10 vadonatúj trolibusz, amikre most hirdették meg a beszerzési tendert. Azaz a tervek szerint jövő év közepétől.

Forrás: Delmagyar.hu

Forgalmi változások

Péntektől garanciális javítás a jelzőlámpás körforgalomban >>

Az őszi iskolaszünetben, október 24. és november 2. között a kivitelező garanciálisan javítja a burkolatba épített világító fényeket a Kossuth L. sgt.-Vásárhelyi Pál utcai jelzőlámpás körforgalomban. A javítás alatt a jelzőlámpák nem működnek, egysávos körforgalmi rend lesz érvényben. Kérjük az autósokat, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek a körforgalomban, különös tekintettel a villamosra!

2014. október 21.

Június 16-tól javítják a Kossuth Lajos sugárúti tömegközlekedési sáv burkolathibáit >>

Szeged, június 10. – Június 16-tól az 1-es villamosvonal Kossuth Lajos sugárúti szakaszán vágányzónán belüli útburkolati javítások kezdődnek, amely során a tömegközlekedés rendje ideiglenesen megváltozik. A garanciális javítás keretében zajló munkálatok várhatóan augusztus elejéig tartanak majd. Kérjük, közlekedjenek figyelmesen!

2014. június 12.
Hírek

Meghívó Szeged új tömegközlekedési térképeinek sajtóbemutatójára >>

Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt sajtótájékoztatójára Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt keretében elkészült Szeged aktuális tömegközlekedési térképe hagyományos és sematikus változatban is.

2015. november 02.

SAJTÓKÖZLEMÉNY 10. 07 >>

LEZÁRULT A NAGYPROJEKT

Szeged, október 7. – A Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt 2008 nyarán kezdődött és most sikeresen zárul. A projekt szakmai tartalmát teljes mértékben sikerült megvalósítani, sőt az eredeti célkitűzésekhez képest több mint egy milliárd forint értékben többletberuházások is megvalósultak.

2015. október 28.

SAJTÓKÖZLEMÉNY 09. 30 >>

ÜZEMBIZTONSÁGOT NÖVELŐ, KIEGÉSZÍTŐ BERUHÁZÁSOK VALÓSULTAK MEG

Szeged, szeptember 30. – A Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt keretében üzembiztonságot növelő, kiegészítő beruházások valósultak meg a 13 új járműből álló trolibuszflotta leszállítása óta eltelt időszakban, egyrészt a projekt maradék pénzforrásainak felhasználásával, másrészt a Kormány által jóváhagyott többlettámogatási összegből.

2015. október 28.