imageRókusi csomópont
imageA projekt bemutatása

imageTudta-e, hogy
  • a Rókusi csomópontban a gépjárművek soha nem keresztezik egymás vagy a villamosok útját, ezzel csökken a balesetveszély kockázata?

  • a fejlesztés keretében 4,8 km új villamospálya épül és 18,3 km meglévő vonal újul meg?

  • a Pulz utcai telep vágányhálózatának átépítése után tolatások nélkül, a technológia szerinti sorrendben körbejárhatnak a telepen a villamosok?

Teszteltük a 8-ast a klinikáknál - videóval!

2010. április 19.

2010. 04. 19.

Kipróbáltuk, milyen lesz a 8-as trolin utazni, ha nyár közepén a Dugonics tértől a klinikák felé is közlekedik. Csendben, zökkenőmentesen utaztunk. A 8-as vonal első bővítése háromszor annyi utast vonzott, most a város 7. legforgalmasabb járata.

Látszott, nem akartak hinni a szemüknek azok, akik péntek délelőtt a Tisza Lajos körút nagyáruház mögötti részén jártak: két trolibusz ment végig a Semmelweis utcáig. A 8-as trolivonal meghosszabbítását tesztelte egy szóló és egy csuklós kocsi. Rajta a megrendelő város, a közlekedési nagyprojektet irányító Szeged Pólus Kft., a kivitelező Szeged SV 2009 Konzorcium, az ellenőrző cégek és hatóságok, az üzemeltető SZKT emberei, valamint a sajtómunkások. Mint megannyi japán turista, filmezett, fotózott, jegyzetelt mindenki.

Úgy haladt a zöld-fehér szóló Mercedes Citaro és a csuklós Skoda, mint kés a vajban. A Dugonics téri végállomást elhagyva megálltunk a Honvéd téri református templomnál, a Gödör étteremnél lévő megállóban. A kiskörútról különösebb nehézség nélkül fordultunk be a Semmelweis utcai SZOTE-menza elé, ahol a végállomás lesz. Onnan szinte hang nélkül gördültünk be a Markovits utcába. Óvatosan, gond nélkül kereszteztük a Boldogasszony sugárutat, és – mintha mindennap erre ingázna a járat – folytattuk az utat a Vitéz utcán, a munkagépek sora mellett a Szentháromság utcáig. Ha nem parkol szabálytalanul a sarkon egy Renault, fel sem tűnt volna a kanyarodás, de ezt az autót óriási ívben kellett kerülni. A Szentháromságon az SZTK-megállóban időztünk pár pillanatig, majd a kiskörúti ötödik új trolimegállót avattuk fel a volt BÁV oldalán. A szakemberek eredményesnek minősítették a próbautat; ez a feltétele annak, hogy a műszaki átadást elkezdhessék.

 

Próbaúton a 8-as troli. Fotó: Frank Yvette

Utasokat a tervek szerint július közepétől visz a 8-as troli, mert a Semmelweis utcán meg kell várni, hogy az épülő új klinikai tömb közműcseréjét elvégezzék. A 8-as vonala azért nem érinti az új tömböt, és megy tovább a Liliom utcáig, mert az elektromos tömegközlekedési nagyprojekt tervezésekor a klinika tervei még nem voltak konkrétak, így nem tudták a pályázatnál figyelembe venni.

Szeged 7. legnépszerűbb járata

A 8-as trolivonal meghosszabbítása a klinikák felé 5 új megállóval a tömegközlekedési nagyprojekt része; az elektromos hálózat bővítésével és az új 10-es trolivonal megépítésével együtt 3 milliárd forintba kerül. A szegedi trolivonalak a mostani összesen 30 kilométerről ezzel 36-ra „nyúlnak". Ebből a Körtöltés utca és a Dugonics tér közötti vonal 1670 méterrel, a klinikákig hosszabbodik. A 8-as trolijárat 1982-ben indult, a Vidra utcáig vitt utasokat. Amióta meghosszabbították a Dugonics térig, háromszor annyian szállnak fel rá, mint korábban. Két éve naponta 9430 utast szállított. Ezzel a 4 kilométeres vonal a város 7. legforgalmasabb tömegközlekedési járata.

Forrás: Delmagyar.hu

Forgalmi változások

Péntektől garanciális javítás a jelzőlámpás körforgalomban >>

Az őszi iskolaszünetben, október 24. és november 2. között a kivitelező garanciálisan javítja a burkolatba épített világító fényeket a Kossuth L. sgt.-Vásárhelyi Pál utcai jelzőlámpás körforgalomban. A javítás alatt a jelzőlámpák nem működnek, egysávos körforgalmi rend lesz érvényben. Kérjük az autósokat, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek a körforgalomban, különös tekintettel a villamosra!

2014. október 21.

Június 16-tól javítják a Kossuth Lajos sugárúti tömegközlekedési sáv burkolathibáit >>

Szeged, június 10. – Június 16-tól az 1-es villamosvonal Kossuth Lajos sugárúti szakaszán vágányzónán belüli útburkolati javítások kezdődnek, amely során a tömegközlekedés rendje ideiglenesen megváltozik. A garanciális javítás keretében zajló munkálatok várhatóan augusztus elejéig tartanak majd. Kérjük, közlekedjenek figyelmesen!

2014. június 12.
Hírek

Meghívó Szeged új tömegközlekedési térképeinek sajtóbemutatójára >>

Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt sajtótájékoztatójára Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt keretében elkészült Szeged aktuális tömegközlekedési térképe hagyományos és sematikus változatban is.

2015. november 02.

SAJTÓKÖZLEMÉNY 10. 07 >>

LEZÁRULT A NAGYPROJEKT

Szeged, október 7. – A Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt 2008 nyarán kezdődött és most sikeresen zárul. A projekt szakmai tartalmát teljes mértékben sikerült megvalósítani, sőt az eredeti célkitűzésekhez képest több mint egy milliárd forint értékben többletberuházások is megvalósultak.

2015. október 28.

SAJTÓKÖZLEMÉNY 09. 30 >>

ÜZEMBIZTONSÁGOT NÖVELŐ, KIEGÉSZÍTŐ BERUHÁZÁSOK VALÓSULTAK MEG

Szeged, szeptember 30. – A Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt keretében üzembiztonságot növelő, kiegészítő beruházások valósultak meg a 13 új járműből álló trolibuszflotta leszállítása óta eltelt időszakban, egyrészt a projekt maradék pénzforrásainak felhasználásával, másrészt a Kormány által jóváhagyott többlettámogatási összegből.

2015. október 28.