imageRókusi csomópont
imageA projekt bemutatása

imageTudta-e, hogy
  • a Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt 20 elemből áll, és a teljes közösségi közlekedési hálózat megújul a fejlesztéseknek köszönhetően?

  • a Rókusi csomóponti, kiemelkedően nagy forgalmú kereszteződés átépítésével a lehető legnagyobb áteresztőképességű, szintbeli csomópont jött létre, amely jelentősen lerövidíti az áthaladás idejét?

  • a Rókusi csomópontban kizárólag annak a sávnak a prizmái világítanak, melyek szabad jelzést kaptak?

A héten fokozatosan átadják a Rókusi csomópontot

2010. május 31.

Szeged, 2010. május 31. - A mai napon megkezdődött Rókusi csomópont átvételi folyamata. A mai naptól minden irányban használható a kereszteződés. A jelzőlámparendszer beüzemelése a hét folyamán történik meg. Az autóbuszok már használatba vették a kereszteződést; útvonaluk és megállójuk visszakerült a régi, megszokott helyre. A tervek szerint a tranzitforgalmat június közepén engedik vissza eredeti útvonalára. A csomópont várhatóan pár hétig próbaüzemben működik. A terelőútvonalak tábláit és útburkolati jeleit fokozatosan szüntetik meg. Kérjük, közlekedjenek nagyon figyelmesen!

A mai napon megkezdődött a Rókusi csomópontban kialakított többsávos, jelzőlámpás körforgalom átvételi folyamata. Az elmúlt napok tesztelése alapján a vezérlőprogram pontosítása, hangolása folyik. Ezek után, várhatóan e hét folyamán a jelzőlámpák is bekapcsolásra kerülnek. Ettől függetlenül már most is minden irányban használható a csomópont.

Hétfőn üzemkezdettől használatba vették az autóbuszok az új Rókusi csomópontot Szegeden; útvonaluk és megállójuk visszakerült a régi megszokott helyre. A Rókus irányából közlekedő 2, 83, 83A, 78A jelű busz újból a Kossuth Lajos sugárút - Rókusi körút útvonalon jár; ismét érintve a Kisteleki utca megállóhelyet. A kiskundorozsmai 64, 75, 75Y, 78, 79, 7F jelű autóbuszok, valamint a helyközi és távolsági járatok kerülő nélkül végigmennek az Izabella híd felé a Kossuth Lajos sugárúton, és a helyi járatok eredeti rend szerint használják a Damjanich utcai megállót. A 90, 90F jelű buszok szintén a korábbi megállójukban állnak meg a SZVSE pályánál és a Kisteleki utcánál. A Cora és 90H jelű busz szintén az eredeti útvonalát és eredeti megállóit használja.

 
A héten fokozatosan átadják a Rókusi csomópontot

A későbbiekben a buszok és villamosok közös tömegközlekedési sávon haladnak a Kossuth Lajos sugárút közepén. A műszaki átadás lezárásáig az autóbuszok egyelőre a régi megszokott útvonalukon, a Kossuth Lajos sugárút két oldalán közlekednek és állnak meg.

A sávkövetést a jelzőlámpák bekapcsolása után a burkolatba épített prizmasor fogja segíteni. A csomópont jelenleg próbaüzemben működik. A Rókusi csomópont körüli terelőutak forgalmát fokozatosan(!) állítják vissza; újból mindkét irányban nyitva lesz a Szatymazi utca, a Pulz utca, a Vásárhelyi Pál utca ideiglenesen lezárt, illetve egyirányúsított szakasza.

A jelzőlámpás körforgalom valójában egy jelzőlámpás kereszteződés - körpályán. Minden be- és kilépő közlekedését a lámpa vezényli. Belépés előtt - a táblák és burkolati jelek alapján - időben kell sávot választani a haladási irány szerint. A körpályán tilos sávot váltani. A körpályán fokozottan kell figyelni a követési távolságra és a megfelelő sebességre. (Lásd térképmellékletünket és a csomópont-szimulációt.)

Június közepén terelik vissza a tranzitforgalmat az eredeti útvonalára.

Fokozatosan szünteti meg a kivitelező a terelőútvonalak tábláit és útburkolati jeleit. Kérjük, közlekedjenek nagyon figyelmesen!
Forgalmi változások

Péntektől garanciális javítás a jelzőlámpás körforgalomban >>

Az őszi iskolaszünetben, október 24. és november 2. között a kivitelező garanciálisan javítja a burkolatba épített világító fényeket a Kossuth L. sgt.-Vásárhelyi Pál utcai jelzőlámpás körforgalomban. A javítás alatt a jelzőlámpák nem működnek, egysávos körforgalmi rend lesz érvényben. Kérjük az autósokat, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek a körforgalomban, különös tekintettel a villamosra!

2014. október 21.

Június 16-tól javítják a Kossuth Lajos sugárúti tömegközlekedési sáv burkolathibáit >>

Szeged, június 10. – Június 16-tól az 1-es villamosvonal Kossuth Lajos sugárúti szakaszán vágányzónán belüli útburkolati javítások kezdődnek, amely során a tömegközlekedés rendje ideiglenesen megváltozik. A garanciális javítás keretében zajló munkálatok várhatóan augusztus elejéig tartanak majd. Kérjük, közlekedjenek figyelmesen!

2014. június 12.
Hírek

Meghívó Szeged új tömegközlekedési térképeinek sajtóbemutatójára >>

Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt sajtótájékoztatójára Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt keretében elkészült Szeged aktuális tömegközlekedési térképe hagyományos és sematikus változatban is.

2015. november 02.

SAJTÓKÖZLEMÉNY 10. 07 >>

LEZÁRULT A NAGYPROJEKT

Szeged, október 7. – A Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt 2008 nyarán kezdődött és most sikeresen zárul. A projekt szakmai tartalmát teljes mértékben sikerült megvalósítani, sőt az eredeti célkitűzésekhez képest több mint egy milliárd forint értékben többletberuházások is megvalósultak.

2015. október 28.

SAJTÓKÖZLEMÉNY 09. 30 >>

ÜZEMBIZTONSÁGOT NÖVELŐ, KIEGÉSZÍTŐ BERUHÁZÁSOK VALÓSULTAK MEG

Szeged, szeptember 30. – A Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt keretében üzembiztonságot növelő, kiegészítő beruházások valósultak meg a 13 új járműből álló trolibuszflotta leszállítása óta eltelt időszakban, egyrészt a projekt maradék pénzforrásainak felhasználásával, másrészt a Kormány által jóváhagyott többlettámogatási összegből.

2015. október 28.