imageRókusi csomópont
imageA projekt bemutatása

imageTudta-e, hogy
  • az elektromos tömegközlekedés fejlesztési projekt keretében a megállóhelyeket úgy alakítják ki, hogy a mozgássérültek is akadálymentesen, rámpán keresztül közelíthessék meg?

  • a villamos elődje a ló vontatta lóvasút volt?

  • a beszerzési pályázaton nyertes lengyel PESA Bydgoszcz SA villamosai 201 utas befogadására alkalmasak?

Szerdától 3-as villamosvonal-felújítás vágányzárral, terelésekkel

2010. június 11.

Szeged, 2010. június 11. – Június 16-án, szerdán elkezdődik a 3-as villamosvonal rekonstrukciója Szegeden. Ennek előkészítéseként hétfőtől egyirányú lesz a Béke utca, és csak a menetirány szerinti jobb oldalon lehet parkolni. Az őszig tartó felújítás vágányzárral és jelentős forgalomkorlátozással jár. Kérjük, közlekedjenek nagyon figyelmesen!

Szerdán elkezdi a kivitelező a 3-as villamosvonal rekonstrukcióját Szegeden; az októberig megvalósuló fejlesztés a Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztés projekt része.

Jelentős forgalomkorlátozásra és -terelésre kell számítani az építkezés miatt. Az autósok számára a Kálvária sugárút a nagykörút és a Tisza Lajos körút között egyirányú lesz, csak a belváros irányában járható. A városból kifelé vezető irányban a Béke utcán vagy a Gogol utcán át lehet elkerülni az építési területet. A Földváry és a Béke utca a Tisza Lajos körúttól a Moszkvai körút felé szintén egyirányú lesz, parkolni csak a jobb oldalon lehet. A Jósika utca a Béke utca irányából a Kálvária sugárút felé zsákutca lesz. A Kálvária sugárút és a nagykörút kereszteződésében is dolgozik a kivitelező; útszűkületre és forgalomkorlátozásra kell számítani. A Kálvária sugárút nagykörúton kívüli szakaszán is korlátozzák a forgalmat; a Kálvária sugárútról a Textilgyári útra nem lehet bekanyarodni, onnan csak a kihajtás engedélyezett. 

Az érintett autóbuszok ugyancsak terelőútvonalon közlekednek. A Kiskundorozsmáról közlekedő 36 és 36Y jelű autóbuszok az építés ideje alatt Dorozsma felé kihagyják a Dugonics tér (Dáni utca) megállóhelyet, helyette a Tisza Lajos körúton a teaház előtti (Zenekonzervatóriummal szembeni) megállónál lehet felszállni. Visszafelé a buszok a Kálvária sugárúton a szokásos nagykörút utáni és a Dáni utcai buszmegállóban állnak meg. A Szentmihályra közlekedő 76-os jelű busz végállomása ideiglenesen módosul: a 74-es megállójában lesz a Bartók téren. A 76-os útvonala a Bartók tér felé vezető irányban szintén módosul, a Centrum érintésével közlekedik. 

A 3-as és a 3F jelű villamos a felújítás ideje alatt Tarján végállomástól csak a Dugonics térig jár; onnan azonos jelzésű villamospótló buszok viszik az utasokat a Vadaspark, illetve a Fonógyári út végállomásig. A villamospótló buszjáratok terelőútvonala és megállói megegyezik a 36 és 36Y jelű buszokéval: a pótlóbuszokra felszállni a Honvéd téren és a teaház előtti megállóban lehetséges. (Lásd a tömegközlekedési forgalomváltozásokat bemutató térképünket!)

A kivitelezés előrehaladtával várható további forgalomváltozásokról folyamatos tájékoztatást adunk.

A 3-as villamosvonal felújítása a 2012-ig Európai Uniós támogatással megvalósuló, 29,5 milliárd forint értékű Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt része. A kivitelezési munkáit az önkormányzat pályázatán az SZ 3 Konzorcium nyerte el nettó 2 milliárd forintos ajánlatával öt induló közül. A cégtársulást a budapesti Alpine Hungária Építő Kft. vezeti, másik tagja az algyői Délút Építő Kft. Az átépítés során a kivitelező kicserél 2,4 kilométer villamosvágányt és felső vezetéket, a II-es kórháztól a Kálvária térig 700 méter hosszan párhuzamos sínt is fektet. A Kálvária sugárút Veresács utcai csomópontjánál körforgalom épül. Megújul a közvilágítás, és 2700 négyzetméteren útburkolatot cserélnek.

Forgalmi változások

Péntektől garanciális javítás a jelzőlámpás körforgalomban >>

Az őszi iskolaszünetben, október 24. és november 2. között a kivitelező garanciálisan javítja a burkolatba épített világító fényeket a Kossuth L. sgt.-Vásárhelyi Pál utcai jelzőlámpás körforgalomban. A javítás alatt a jelzőlámpák nem működnek, egysávos körforgalmi rend lesz érvényben. Kérjük az autósokat, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek a körforgalomban, különös tekintettel a villamosra!

2014. október 21.

Június 16-tól javítják a Kossuth Lajos sugárúti tömegközlekedési sáv burkolathibáit >>

Szeged, június 10. – Június 16-tól az 1-es villamosvonal Kossuth Lajos sugárúti szakaszán vágányzónán belüli útburkolati javítások kezdődnek, amely során a tömegközlekedés rendje ideiglenesen megváltozik. A garanciális javítás keretében zajló munkálatok várhatóan augusztus elejéig tartanak majd. Kérjük, közlekedjenek figyelmesen!

2014. június 12.
Hírek

Meghívó Szeged új tömegközlekedési térképeinek sajtóbemutatójára >>

Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt sajtótájékoztatójára Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt keretében elkészült Szeged aktuális tömegközlekedési térképe hagyományos és sematikus változatban is.

2015. november 02.

SAJTÓKÖZLEMÉNY 10. 07 >>

LEZÁRULT A NAGYPROJEKT

Szeged, október 7. – A Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt 2008 nyarán kezdődött és most sikeresen zárul. A projekt szakmai tartalmát teljes mértékben sikerült megvalósítani, sőt az eredeti célkitűzésekhez képest több mint egy milliárd forint értékben többletberuházások is megvalósultak.

2015. október 28.

SAJTÓKÖZLEMÉNY 09. 30 >>

ÜZEMBIZTONSÁGOT NÖVELŐ, KIEGÉSZÍTŐ BERUHÁZÁSOK VALÓSULTAK MEG

Szeged, szeptember 30. – A Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt keretében üzembiztonságot növelő, kiegészítő beruházások valósultak meg a 13 új járműből álló trolibuszflotta leszállítása óta eltelt időszakban, egyrészt a projekt maradék pénzforrásainak felhasználásával, másrészt a Kormány által jóváhagyott többlettámogatási összegből.

2015. október 28.