imageRókusi csomópont
imageA projekt bemutatása

imageTudta-e, hogy
  • a Rókusi csomóponttól kissé távolabb kialakított átkelőhelyek biztosítják a gyalogosok és kerékpárosok biztonságos áthaladását?

  • Szegeden 1908. október 1-jén indult útnak az első villamos?

  • Magyarországon csak Budapesten, Szegeden és Debrecenben építettek ki trolibusz-hálózatot?

8-as troli

Műszaki tartalom

A projekt keretében elkészül a 8-as trolibuszvonal meghosszabbítása a Kálvin tértől a Tisza Lajos körúton a Klinikákig. A trolibuszok az Anna-kúttól szintén a közös tömegközlekedési sávban fognak haladni, felsővezetékük tartására a 2004-ben épült szakasz oszlopai alkalmasak.

A Honvéd tér nem közelíti meg eléggé az oktatási intézményeket, az egészségügyi ellátást végző klinikákat. A csöndes és kibocsájtás-mentes trolibuszokkal feltárható az Aradi vértanúk terén túli terület is. A tervezett útvonal a Tisza Lajos körút - Semmelweiss utca - Markovits utca - Vitéz utca - Szentháromság utca - Tisza L. körúton halad. Új megállóhelyek létesülnek az Aradi téren a Ságvári Gimnázium előtt és a Semmelweiss - Markovits utca sarkánál, míg visszafelé az SZTK előtti buszmegállót érintik. A mellékutcák burkolat-erősítésére is szükség lesz.

A felsővezetékek - a tervek szerint - lényeges sebességcsökkenés nélküli áthaladást lehetővé tevő keresztezésekkel és váltókkal épülnek. (A hagyományosaknál 5-10 km/h-s sebességkorlátozásuk volt a trolibuszoknak.) A keresztsodronyok fölerősítése az épületekre (ahol a tulajdonosok hozzájárulásukat adták) paraffin-kötéllel történik, amely nemcsak szigetel, hanem a rezgéseket is elnyeli.

Vissza a lap tetejére

Tervek, rajzok, képek

Slideshow mutatja majd be a 8-as troli vonallal kapcsolatos képeket, terveket.

Vissza a lap tetejére

Engedélyek, beadványok, határozatok

Beadvány
8-as trolibusz felsővezeték

Engedélyező hatóság: Nemzeti Közlekedési Hatóság, Kiemelt Ügyek Igazgatósága
Ügyiratszám: KU/VF/32/6/2008.
Beadás dátuma: 2007. május

Vissza a lap tetejére

Kivitelezés

A kivitelező az áramellátási tender nyertese: a Szeged SV 2009 konzorcium - tagjai: Siemens Zrt. és VIV Zrt. -, amely 3 milliárd forintból korszerűsít 8 áramátalakító állomást, a kábelhálózatot, meghosszabbítja a 8-as troli vonalát és kiépíti az új 10-es trolivonalat.

Olvassa el az erről készült sajtóközleményt a Hírek rovatban..

 A 8-as troli tervezett meghosszabbított nyomvonala
 
A 8-as trolibusz tervezettmeghosszabított útvonala megtekinthető a főoldalon található térképen. »


Vissza a lap tetejére


Forgalmi változások

Péntektől garanciális javítás a jelzőlámpás körforgalomban >>

Az őszi iskolaszünetben, október 24. és november 2. között a kivitelező garanciálisan javítja a burkolatba épített világító fényeket a Kossuth L. sgt.-Vásárhelyi Pál utcai jelzőlámpás körforgalomban. A javítás alatt a jelzőlámpák nem működnek, egysávos körforgalmi rend lesz érvényben. Kérjük az autósokat, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek a körforgalomban, különös tekintettel a villamosra!

2014. október 21.

Június 16-tól javítják a Kossuth Lajos sugárúti tömegközlekedési sáv burkolathibáit >>

Szeged, június 10. – Június 16-tól az 1-es villamosvonal Kossuth Lajos sugárúti szakaszán vágányzónán belüli útburkolati javítások kezdődnek, amely során a tömegközlekedés rendje ideiglenesen megváltozik. A garanciális javítás keretében zajló munkálatok várhatóan augusztus elejéig tartanak majd. Kérjük, közlekedjenek figyelmesen!

2014. június 12.
Hírek

Meghívó Szeged új tömegközlekedési térképeinek sajtóbemutatójára >>

Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt sajtótájékoztatójára Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt keretében elkészült Szeged aktuális tömegközlekedési térképe hagyományos és sematikus változatban is.

2015. november 02.

SAJTÓKÖZLEMÉNY 10. 07 >>

LEZÁRULT A NAGYPROJEKT

Szeged, október 7. – A Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt 2008 nyarán kezdődött és most sikeresen zárul. A projekt szakmai tartalmát teljes mértékben sikerült megvalósítani, sőt az eredeti célkitűzésekhez képest több mint egy milliárd forint értékben többletberuházások is megvalósultak.

2015. október 28.

SAJTÓKÖZLEMÉNY 09. 30 >>

ÜZEMBIZTONSÁGOT NÖVELŐ, KIEGÉSZÍTŐ BERUHÁZÁSOK VALÓSULTAK MEG

Szeged, szeptember 30. – A Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt keretében üzembiztonságot növelő, kiegészítő beruházások valósultak meg a 13 új járműből álló trolibuszflotta leszállítása óta eltelt időszakban, egyrészt a projekt maradék pénzforrásainak felhasználásával, másrészt a Kormány által jóváhagyott többlettámogatási összegből.

2015. október 28.