imageRókusi csomópont
imageA projekt bemutatása

imageTudta-e, hogy
  • Szegeden 1908. október 1-jén indult útnak az első villamos?

  • a Rókusi csomóponttól kissé távolabb kialakított átkelőhelyek biztosítják a gyalogosok és kerékpárosok biztonságos áthaladását?

  • a villamos Kresz-szerinti besorolása: Gépjárműnek nem minősülő motoros jármű?

Anna kút

Műszaki tartalom

Az Anna-kút a szegedi villamosközlekedés fontos csomópontja, hiszen itt találkozik a város jelenleg meglévő mindhárom villamos vonala: az 1-es, a 3-as és a 4-es. Az elektromos közösségi közlekedés fejlesztésére irányuló nagyprojektben az Anna-kúti villamos csomópont újul meg elsőként. A tervek szerint a kivitelezési munkákra - a legkisebb fennakadás érdekében - a tanítási szünet ideje alatt, 2008. nyarán kerülne sor.

Az elmúlt években a Dugonics tértől az Anna-kúti csomópontig már korszerű, zajcsillapított pályát kapott a villamosvágány, hurokforduló épült Tarjánban és a 4-es villamos Petőfi S. sgt.-i szakaszát is alkalmassá tették a korszerű Tatra villamosok közlekedéséhez. Ennek az elkezdett fejlesztésnek folytatására kerül sor az idén pályázati pénzek bevonásával. A terület rendezésének egy része már 2006-ban elkészült, így díszburkolatot kapott a tér jelentős része, az idén nyáron a villamospálya kereszteződésének teljes átépítése is megtörténhet. Az eredeti, 2006-os tervek aktualizálva bekerültek a programba, és a már legyártott sínek és váltómechanika is felhasználásra kerül.

A szegedi csomóponthoz hasonló kevés épült még Magyarországon, teljesen újszerű műszaki megoldásokat is tartalmaz. Az Anna-kútnál új vágánykapcsolat létesül a postapalota előtt. A beépítésre kerülő, automata állítású váltók lehetővé teszik zavar esetén az egyirányú villamosok visszafordulását bármilyen irányba, így a csomópont adott esetben ideiglenes végállomásként is funkcionálhat.

A Mérey utcától a Kálvin térig, a Püspök utcától a Korzó zeneházig minden irányba kicserélik a teljes sínpályát. Az új pályák a legkorszerűbb technológiával készülnek: a vasbeton pályalemezes megoldás rezgés és zajcsillapító gumiágyat kap, akárcsak a Dugonics tértől a Mérey utcáig tartó, néhány éve felújított szakasz.

Korszerűsítik a villamosperonokat is. A Kossuth Lajos sugárúton és a Tisza Lajos körúton meglévő peronokat meghosszabbítják a gyalogátkelőhelyig, a balesetveszély csökkentését pedig korlátok szolgálják majd. A peronok az akadálymentes beszállás érdekében magasítottak, és a csatolt villamoshoz is elég hosszúak lesznek, a gyalogátkelőhelyek felé pedig akadálymentes rámpákat építenek ki.

A munkákkal párhuzamosan megépül az új trolibusz felsővezeték egy része is: a Kálvin tértől az egykori Centrum áruházig készül el a leendő 8-as troli felsővezetéke.

Vissza a lap tetejére

Tervek, rajzok, képek

annakut  magasperon
 akadalymentes 

Vissza a lap tetejére

Engedélyek, beadványok, határozatok

Engedély
Anna kúti csomópont villamos vágány átépítés (1,2 és 3,4- es villamosvonalak kereszteződése)


Engedélyező hatóság: Csongrád Megyei Közlekedési Felügyelet, Közúti, Vasúti és Hajózási Osztály
Engedély száma: CS/UV/A/1405/11/2003., hosszabbítva: CS/UV/A/2086/18/2006.
Engedély dátuma: 2003.szeptember 18., hosszabbítva: 2006. november 29.
Engedély érvényessége: 2008. november 29.

Engedély
Anna kúti csomópontban a Mérey u. - Kálvin tér közötti 8-as trolivonal szakasz


Engedélyező hatóság: Csongrád Megyei Közlekedési Felügyelet, Közúti, Vasúti és Hajózási Osztály
Engedély száma: CS/UV/A/624/16/2006.
Engedély dátuma: 2006. március 14.
Engedély érvényessége: 2009. március 14.

Vissza a lap tetejére


Forgalmi változások

Péntektől garanciális javítás a jelzőlámpás körforgalomban >>

Az őszi iskolaszünetben, október 24. és november 2. között a kivitelező garanciálisan javítja a burkolatba épített világító fényeket a Kossuth L. sgt.-Vásárhelyi Pál utcai jelzőlámpás körforgalomban. A javítás alatt a jelzőlámpák nem működnek, egysávos körforgalmi rend lesz érvényben. Kérjük az autósokat, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek a körforgalomban, különös tekintettel a villamosra!

2014. október 21.

Június 16-tól javítják a Kossuth Lajos sugárúti tömegközlekedési sáv burkolathibáit >>

Szeged, június 10. – Június 16-tól az 1-es villamosvonal Kossuth Lajos sugárúti szakaszán vágányzónán belüli útburkolati javítások kezdődnek, amely során a tömegközlekedés rendje ideiglenesen megváltozik. A garanciális javítás keretében zajló munkálatok várhatóan augusztus elejéig tartanak majd. Kérjük, közlekedjenek figyelmesen!

2014. június 12.
Hírek

Meghívó Szeged új tömegközlekedési térképeinek sajtóbemutatójára >>

Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt sajtótájékoztatójára Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt keretében elkészült Szeged aktuális tömegközlekedési térképe hagyományos és sematikus változatban is.

2015. november 02.

SAJTÓKÖZLEMÉNY 10. 07 >>

LEZÁRULT A NAGYPROJEKT

Szeged, október 7. – A Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt 2008 nyarán kezdődött és most sikeresen zárul. A projekt szakmai tartalmát teljes mértékben sikerült megvalósítani, sőt az eredeti célkitűzésekhez képest több mint egy milliárd forint értékben többletberuházások is megvalósultak.

2015. október 28.

SAJTÓKÖZLEMÉNY 09. 30 >>

ÜZEMBIZTONSÁGOT NÖVELŐ, KIEGÉSZÍTŐ BERUHÁZÁSOK VALÓSULTAK MEG

Szeged, szeptember 30. – A Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt keretében üzembiztonságot növelő, kiegészítő beruházások valósultak meg a 13 új járműből álló trolibuszflotta leszállítása óta eltelt időszakban, egyrészt a projekt maradék pénzforrásainak felhasználásával, másrészt a Kormány által jóváhagyott többlettámogatási összegből.

2015. október 28.