imageRókusi csomópont
imageA projekt bemutatása

imageTudta-e, hogy
  • 1879-ben Werner Siemens mutatta be egy berlini kiállításon az első olyan villanyhajtású vasutat, mely az áramot áramszedő segítségével egy erre a célra épített vezetékből nyerte?

  • beszálláskor a villamos padlószintje azonos magasságban lesz a megálló peronjával?

  • a Pulz utcai villamosremízben új szervizcsarnok is épül, amely minden tekintetben alkalmas lesz az új villamosok vizsgálatára, javítására?

Új trolibuszok

Általános ismertetés

Az elektromos közösségi közlekedés fejlesztése uniós társfinanszírozású nagyprojekt keretében lehetőség nyílik új gyártású háromtengelyes, alacsonypadlós csuklós trolibuszok beszerzésére.

A fejlesztéshez kapcsolódó forgalmi, műszaki és gazdasági szempontok alapján 10 db, egységes kialakítású, új gyártású trolibusz beszerzésére kerül sor. Az új gyártású trolibuszok beszerzését és üzembeállításukat elsősorban a projekt folyamán megvalósuló vonalhálózat bővítése indokolja, továbbá az új járművek gazdaságos energia felhasználása és alacsonyabb karbantartási költsége. Az új trolibuszokkal a kornak megfelelő utaskomfort színvonalnak kell megvalósulnia.

Az új trolibusz jármű kialakítása követni fogja a mai legkorszerűbb autóbuszok formavilágát. A kocsinak 100 %-osan alacsonypadlósnak kell lennie, melynek elektronikus berendezése energiatakarékos és korszerű. A kocsi vázszerkezeti kialakításánál fontos szempont a kellő szilárdság és korrózióállóság, futóművének pedig alkalmasnak kell lennie a városi utakra és a trolibuszokon speciálisan megjelenő terhelésekre. A jármű befogadóképességének el kell érnie a 115 főt, melynek legalább 20 százaléka ülőhely.

Vissza a lap tetejére

Engedélyek, beadványok, határozatok

Típusengedély
Troli elvi előzetes típusengedély

Engedélyező hatóság: Nemzeti Közlekedési Hatóság, Kiemelt Ügyek Igazgatósága
Engedély száma: KU/VF/1856/1/2007
Engedély dátuma: 2007. december 28.
Engedély érvényessége: 2009. december 28.

Vissza a lap tetejére


Forgalmi változások

Péntektől garanciális javítás a jelzőlámpás körforgalomban >>

Az őszi iskolaszünetben, október 24. és november 2. között a kivitelező garanciálisan javítja a burkolatba épített világító fényeket a Kossuth L. sgt.-Vásárhelyi Pál utcai jelzőlámpás körforgalomban. A javítás alatt a jelzőlámpák nem működnek, egysávos körforgalmi rend lesz érvényben. Kérjük az autósokat, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek a körforgalomban, különös tekintettel a villamosra!

2014. október 21.

Június 16-tól javítják a Kossuth Lajos sugárúti tömegközlekedési sáv burkolathibáit >>

Szeged, június 10. – Június 16-tól az 1-es villamosvonal Kossuth Lajos sugárúti szakaszán vágányzónán belüli útburkolati javítások kezdődnek, amely során a tömegközlekedés rendje ideiglenesen megváltozik. A garanciális javítás keretében zajló munkálatok várhatóan augusztus elejéig tartanak majd. Kérjük, közlekedjenek figyelmesen!

2014. június 12.
Hírek

Meghívó Szeged új tömegközlekedési térképeinek sajtóbemutatójára >>

Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt sajtótájékoztatójára Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt keretében elkészült Szeged aktuális tömegközlekedési térképe hagyományos és sematikus változatban is.

2015. november 02.

SAJTÓKÖZLEMÉNY 10. 07 >>

LEZÁRULT A NAGYPROJEKT

Szeged, október 7. – A Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt 2008 nyarán kezdődött és most sikeresen zárul. A projekt szakmai tartalmát teljes mértékben sikerült megvalósítani, sőt az eredeti célkitűzésekhez képest több mint egy milliárd forint értékben többletberuházások is megvalósultak.

2015. október 28.

SAJTÓKÖZLEMÉNY 09. 30 >>

ÜZEMBIZTONSÁGOT NÖVELŐ, KIEGÉSZÍTŐ BERUHÁZÁSOK VALÓSULTAK MEG

Szeged, szeptember 30. – A Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt keretében üzembiztonságot növelő, kiegészítő beruházások valósultak meg a 13 új járműből álló trolibuszflotta leszállítása óta eltelt időszakban, egyrészt a projekt maradék pénzforrásainak felhasználásával, másrészt a Kormány által jóváhagyott többlettámogatási összegből.

2015. október 28.