imageRókusi csomópont
imageA projekt bemutatása

imageTudta-e, hogy
  • a Rókusi csomópontba belépés után a közel 5 méter széles sávok követését programozottan működő dinamikus prizmasor segíti?

  • Magyarországon csak Budapesten, Szegeden és Debrecenben építettek ki trolibusz-hálózatot?

  • az energiaellátó állomások korszerűsítésével az áramkimaradások lehetősége minimálisra csökken, valamennyi állomás teljesen távvezérelhető és távfelügyelt lesz?

Indul a 8-as a klinikák felé

Forrás: Délmagyarország, 2009. 10. 20.


Meghosszabbítják a 8-as troli vonalát a klinikák felé, további korlátozásoknak nézünk elébe a napokban Szeged belvárosában. Ez újabb része a tömegközlekedési projektnek: állítólag csöndes trolit és biciklisávot hoz, de parkolóhelyeket visz.


A napokban kitűzik a helyét, a jövő héten pedig elkezdik meghosszabbítani a szegedi 8-as trolibusz vonalát a klinikák felé. Várhatóan tavaszra készül el, és az engedélyezések után jövő év első negyedévétől jár rajta trolibusz. Az építkezés ideiglenes sávlezárásokkal, hétvégi forgalomkorlátozással jár – tájékoztatott Tapasztó Sándor, az elektromos tömegközlekedési projektet irányító Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektigazgatója.

A meglévő vonalon, a Körtöltés utcai és a Dugonics téri végállomás között nem változik a 8-as útja. Onnan a járat egy hurkot ír le, öt megállóval. Ezek közül három teljesen új lesz: a Tisza Lajos körúton a Honvéd téri templom oldalán lévő parkolók helyén alakítanak ki megállót, utána a Hősök kapuját elhagyva a Gödör étterem előtti részen áll meg a troli. Bekanyarodik a Semmelweis utcába, amit egyirányúsítanak. Onnan továbbmegy a Markovits utcába, a sarok és az inkubátor között lesz a végállomás. Emiatt az utca forgalmi rendje megfordul; a Boldogasszony sugárút felé lesz egyirányú, a parkolóhelyeket megszüntetik, helyükön kerékpársávot jelölnek ki. A 8-as troli átszeli a Boldogasszony sugárutat, a Vitéz utcán át éri el a Szentháromság utcát.

 Markovits utca

A Markovits utcában megszűnik a parkolás, és a forgalom iránya is megváltozik.
Fotó: Karnok Csaba

A Vitéz utca szintén egyirányú lesz; parkolni csak az egyik oldalon lehet, mert a Markovits utca folytatásában, az óvoda előtt itt is biciklisek közlekedhetnek. A Szentháromság utcán a Ságvári-gimnázium oldalánál áll meg legközelebb, a megszokott buszmegállóban. Aztán visszakanyarodik a Tisza Lajos körútra, és ott is megáll az eddigi buszváróban, a volt BÁV előtt.

A változtatással összesen 30 parkolóhely szűnik meg a Tisza Lajos körúton és a keresztutcákban. Ez azért érinti érzékenyen az autósokat, mert a Honvéd téri parkolóház 150, a városnak biztosított parkolóhelye csak jövő őszre készül el. Fák kivételével egyedül a Markovits utca elején jár a művelet, a többi helyen csak visszanyesik a lombkoronákat a felső vezetékek vonalán.

Vegyes fogadtatás

Túl szűk a Vitéz és a Markovits utca, túl hangos a troli – hallottuk a „trolihosszabbítást" ellenző boltosoktól és lakóktól tegnap, de olyan is akadt, aki örült, mert a troli bekapcsolja ezt a területet a város vérkeringésébe. A helybeliek másik fele egyáltalán nem hallott a troliról. Megtudtuk: 2007 óta több lakossági fórumon ismertették a tervét, amelyre végül a közgyűlés bólintott rá. Az útvonalat a Tisza Lajos körút ezen szakasza, a klinikák, az egyetem és az iskolák legjobb és egyben halk megközelíthetősége érdekében jelölték ki. A gépkocsik forgalmát egyirányúsítással és kerékpársáv beiktatásával tervezik csillapítani.

Forgalmi változások

Péntektől garanciális javítás a jelzőlámpás körforgalomban >>

Az őszi iskolaszünetben, október 24. és november 2. között a kivitelező garanciálisan javítja a burkolatba épített világító fényeket a Kossuth L. sgt.-Vásárhelyi Pál utcai jelzőlámpás körforgalomban. A javítás alatt a jelzőlámpák nem működnek, egysávos körforgalmi rend lesz érvényben. Kérjük az autósokat, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek a körforgalomban, különös tekintettel a villamosra!

2014. október 21.

Június 16-tól javítják a Kossuth Lajos sugárúti tömegközlekedési sáv burkolathibáit >>

Szeged, június 10. – Június 16-tól az 1-es villamosvonal Kossuth Lajos sugárúti szakaszán vágányzónán belüli útburkolati javítások kezdődnek, amely során a tömegközlekedés rendje ideiglenesen megváltozik. A garanciális javítás keretében zajló munkálatok várhatóan augusztus elejéig tartanak majd. Kérjük, közlekedjenek figyelmesen!

2014. június 12.
Hírek

Meghívó Szeged új tömegközlekedési térképeinek sajtóbemutatójára >>

Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt sajtótájékoztatójára Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt keretében elkészült Szeged aktuális tömegközlekedési térképe hagyományos és sematikus változatban is.

2015. november 02.

SAJTÓKÖZLEMÉNY 10. 07 >>

LEZÁRULT A NAGYPROJEKT

Szeged, október 7. – A Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt 2008 nyarán kezdődött és most sikeresen zárul. A projekt szakmai tartalmát teljes mértékben sikerült megvalósítani, sőt az eredeti célkitűzésekhez képest több mint egy milliárd forint értékben többletberuházások is megvalósultak.

2015. október 28.

SAJTÓKÖZLEMÉNY 09. 30 >>

ÜZEMBIZTONSÁGOT NÖVELŐ, KIEGÉSZÍTŐ BERUHÁZÁSOK VALÓSULTAK MEG

Szeged, szeptember 30. – A Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt keretében üzembiztonságot növelő, kiegészítő beruházások valósultak meg a 13 új járműből álló trolibuszflotta leszállítása óta eltelt időszakban, egyrészt a projekt maradék pénzforrásainak felhasználásával, másrészt a Kormány által jóváhagyott többlettámogatási összegből.

2015. október 28.