imageRókusi csomópont
imageA projekt bemutatása

imageTudta-e, hogy
  • Európa számos városában már széles körben elterjedt és kedvelt a füvesített villamospálya?

  • az energiaellátó állomások korszerűsítésével az áramkimaradások lehetősége minimálisra csökken, valamennyi állomás teljesen távvezérelhető és távfelügyelt lesz?

  • a villamos Kresz-szerinti besorolása: Gépjárműnek nem minősülő motoros jármű?

Szeged szerződést kötött a lengyel PESA céggel új villamosok szállítására

Sajtóközlemény, 2009. október 22.

Aláírta a szerződést a szegedi önkormányzat új villamosok szállítására a lengyel PESA Bydgoszcz SA céggel. A 9 darabos flotta prototípusa 24, az utolsó darabja 32 hónapon belül érkezik Szegedre. Vételáruk összesen 16 millió euró.


Aláírta az új szegedi villamosok beszállítására vonatkozó szerződést Tomasz Zaboklicki a lengyel Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz SA cég elnöke és Botka László Szeged Megyei Jogú Város polgármestere. A 9 új jármű vételára összesen 16 millió euró (4,5 milliárd forint). A lengyel gyártó a prototípus szállítását 24, az összes jármű leszállítását pedig 32 hónapra vállalta. A villamosbeszerzés a Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt része.

A PESA Szegednek rendkívül kedvező ajánlatott adott, mivel a cég az első nemzetközi kitörési lehetőségének tekinti ezt a szállítást. A PESA 2006-ban jelent meg villamosaival, nagy megrendelés-állományra tett szert Lengyelországban, eddig kb. 40 villamost szállított, és jelenleg több mint 200 járműre van megrendelése. Az eddigieken kívül sikeresen szállított felújított metró kocsikat, dízel és elektromos vasúti motorkocsikat, nemcsak lengyel, de olasz közlekedési társaságok számára is.

A villamosokat speciálisan Szeged igényeinek megfelelően alakítják ki. A 9 db új, 120Na típusú jármű 100 százalékban alacsonypadlós, 30,1 m hosszú lesz és 5 részből áll. A villamosok 3 forgóvázzal, 6 oldalajtóval és egy vezetőfülkével rendelkeznek, 210 utas befogadására alkalmasak 42 ülőhellyel. A legkorszerűbb gyártási technológiával készülnek, légkondicionáló és utastájékoztató rendszer is szolgálja majd az utasok kényelmét.

Kapcsolódó sajtómegjelenések:

Délmagyarország: Szeged új lengyel PESA villamosokat rendelt
SzegedMa.hu: A PESA szállítja az új villamosokat Szegednek – Panorámaképpel
Figyelőnet: Lengyel villamosok járnak majd Szegeden
Rádió88: Aláírta a város a szegedi villamosprojekt járműszállítási szerződését

Forgalmi változások

Péntektől garanciális javítás a jelzőlámpás körforgalomban >>

Az őszi iskolaszünetben, október 24. és november 2. között a kivitelező garanciálisan javítja a burkolatba épített világító fényeket a Kossuth L. sgt.-Vásárhelyi Pál utcai jelzőlámpás körforgalomban. A javítás alatt a jelzőlámpák nem működnek, egysávos körforgalmi rend lesz érvényben. Kérjük az autósokat, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek a körforgalomban, különös tekintettel a villamosra!

2014. október 21.

Június 16-tól javítják a Kossuth Lajos sugárúti tömegközlekedési sáv burkolathibáit >>

Szeged, június 10. – Június 16-tól az 1-es villamosvonal Kossuth Lajos sugárúti szakaszán vágányzónán belüli útburkolati javítások kezdődnek, amely során a tömegközlekedés rendje ideiglenesen megváltozik. A garanciális javítás keretében zajló munkálatok várhatóan augusztus elejéig tartanak majd. Kérjük, közlekedjenek figyelmesen!

2014. június 12.
Hírek

Meghívó Szeged új tömegközlekedési térképeinek sajtóbemutatójára >>

Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt sajtótájékoztatójára Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt keretében elkészült Szeged aktuális tömegközlekedési térképe hagyományos és sematikus változatban is.

2015. november 02.

SAJTÓKÖZLEMÉNY 10. 07 >>

LEZÁRULT A NAGYPROJEKT

Szeged, október 7. – A Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt 2008 nyarán kezdődött és most sikeresen zárul. A projekt szakmai tartalmát teljes mértékben sikerült megvalósítani, sőt az eredeti célkitűzésekhez képest több mint egy milliárd forint értékben többletberuházások is megvalósultak.

2015. október 28.

SAJTÓKÖZLEMÉNY 09. 30 >>

ÜZEMBIZTONSÁGOT NÖVELŐ, KIEGÉSZÍTŐ BERUHÁZÁSOK VALÓSULTAK MEG

Szeged, szeptember 30. – A Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt keretében üzembiztonságot növelő, kiegészítő beruházások valósultak meg a 13 új járműből álló trolibuszflotta leszállítása óta eltelt időszakban, egyrészt a projekt maradék pénzforrásainak felhasználásával, másrészt a Kormány által jóváhagyott többlettámogatási összegből.

2015. október 28.