imageRókusi csomópont
imageA projekt bemutatása

imageTudta-e, hogy
  • Szeged épülő 2-es villamos vonala lesz Magyarország első, valódi füvesített villamospályája?

  • Magyarországon csak Budapesten, Szegeden és Debrecenben építettek ki trolibusz-hálózatot?

  • a felújított vonalakon az új peronok magassága 30 cm, ami megkönnyíti és gyorsítja a ki- és beszállást?

Lerakták, majd fölszedték a síneket

Forrás: Délmagyarország, 2009. 11. 04.

Szeged - A decemberi határidőhöz képest most, félidőben már biztos, hogy csúszik a szegedi 1-es villamos új pályájának átadása, és késik a nagykörforgalom építése is a rókusi csomópontban. Hogy mekkora lesz a csúszás, még nem lehet tudni.


Már biztos, hogy csúszik a szegedi 1-es villamos új pályájának átadása, és késik a rókusi csomópontban épülő körforgalom megépítése is. Két hónapja, amikor majdnem teljesen lezárták Szeged legforgalmasabb kereszteződését és két sugárútját, azt írtuk: a Boldogasszony sugárúton novemberben, a Kossuth Lajos sugárúton decemberre fejezi be a vágány- és útépítést a kivitelező A-SZ-E Konzorcium. December volt a határideje a nagykörforgalomnak is.

Megnéztük tegnap délelőtt a három kritikus útszakaszt: fizikai képtelenség, hogy minden időben elkészüljön. A Boldogasszony sugárúton haladtak eddig legjobban az építők, de probléma adódott: egy hónapja fel kellett bontani a már elkészült burkolatot, mert nem a megfelelő technológiai sorrendben alapozott a kivitelező, ezért a saját költségén újraalapoztatták vele. Két hete a Hősök kapuja és a Vitéz utca között már látni lehetett: speciális felfüggesztéses megoldással fektetik a síneket. A napokban a kivitelező ezt is visszabontotta, sőt másodszor is felásta középen az alapot.

Csörög nevű telefonos rovatunkban égnek a vonalak, nem értik olvasóink, mi történik. De mintha nem csak a kívülálló nézne tanácstalanul. Építőmunkást alig látni a Boldogasszony és a Kossuth Lajos sugárúton, aki meg kint van, úgy tetszik, egyfolytában téblábol. A Szent Ferenc utcai kereszteződésben találkoztunk markolóval és néhány munkással; ott csinálják a bicikliutat és a járdát.

A rókusi csomópontban készülő nagykörforgalom helyén nem lehet észrevenni változást a pár héttel ezelőtti állapothoz képest. A tucatnyi építő nem a többsávos jelzőlámpás kört alakítja, hanem a kereszteződésben lévő közművezetékeken dolgozik. Testvérek között is kell még nekik jó pár hét, hogy elkészüljenek – akkor is, ha nem számolunk esővel, hóval, faggyal.

Ahogyan a projekt igazgatója látja

Csúszik a felújított 1-es villamosvonal és a nagykörforgalom átadása. Hátráltatta a munkálatokat, hogy egyes területeket a tulajdonosaik nem a tervezett időpontban adták át munkaterületnek. Kis mértékben az esőzések is akadályozták a munkát. Lényeges problémát okozott, hogy a rókusi csomóponton átvezető közművek Rókusi körúti részén több helyütt olyan megoldást alkalmaztak a városrész építésekor, ami eltér a közműtérképektől. Most az jelenti a legnagyobb gondot, hogy újra kell alapozni a vágányokat a Boldogasszony sugárúton, mert az új sínek alapjának terhelési tesztje nem mutatott megfelelő eredményt – tájékoztatott Tapasztó Sándor, a Szeged Pólus Kft. projektigazgatója. Átépítés után megvárják az újabb vizsgálatokat, és ha azoknak megfelel az eredménye, akkor folytatja a kivitelező az építést a Szent Ferenc utcáig és a Kossuth Lajos sugárúton. A vágányfektetéssel szervesen összefügg a rókusi csomópont kialakítása, azzal csak utána lehet haladni. Az alapozás sikerén múlik, mennyit csúszik a befejezés, és hogy mennyi munka marad tavaszra.

Forgalmi változások

Péntektől garanciális javítás a jelzőlámpás körforgalomban >>

Az őszi iskolaszünetben, október 24. és november 2. között a kivitelező garanciálisan javítja a burkolatba épített világító fényeket a Kossuth L. sgt.-Vásárhelyi Pál utcai jelzőlámpás körforgalomban. A javítás alatt a jelzőlámpák nem működnek, egysávos körforgalmi rend lesz érvényben. Kérjük az autósokat, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek a körforgalomban, különös tekintettel a villamosra!

2014. október 21.

Június 16-tól javítják a Kossuth Lajos sugárúti tömegközlekedési sáv burkolathibáit >>

Szeged, június 10. – Június 16-tól az 1-es villamosvonal Kossuth Lajos sugárúti szakaszán vágányzónán belüli útburkolati javítások kezdődnek, amely során a tömegközlekedés rendje ideiglenesen megváltozik. A garanciális javítás keretében zajló munkálatok várhatóan augusztus elejéig tartanak majd. Kérjük, közlekedjenek figyelmesen!

2014. június 12.
Hírek

Meghívó Szeged új tömegközlekedési térképeinek sajtóbemutatójára >>

Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt sajtótájékoztatójára Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt keretében elkészült Szeged aktuális tömegközlekedési térképe hagyományos és sematikus változatban is.

2015. november 02.

SAJTÓKÖZLEMÉNY 10. 07 >>

LEZÁRULT A NAGYPROJEKT

Szeged, október 7. – A Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt 2008 nyarán kezdődött és most sikeresen zárul. A projekt szakmai tartalmát teljes mértékben sikerült megvalósítani, sőt az eredeti célkitűzésekhez képest több mint egy milliárd forint értékben többletberuházások is megvalósultak.

2015. október 28.

SAJTÓKÖZLEMÉNY 09. 30 >>

ÜZEMBIZTONSÁGOT NÖVELŐ, KIEGÉSZÍTŐ BERUHÁZÁSOK VALÓSULTAK MEG

Szeged, szeptember 30. – A Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt keretében üzembiztonságot növelő, kiegészítő beruházások valósultak meg a 13 új járműből álló trolibuszflotta leszállítása óta eltelt időszakban, egyrészt a projekt maradék pénzforrásainak felhasználásával, másrészt a Kormány által jóváhagyott többlettámogatási összegből.

2015. október 28.